Postare prezentată

duminică, 19 octombrie 2014

Austriacul Josef Uridil, singurul străin care a antrenat nationala de fotbal a României



 În 1934 România a avut un antrenor străin pentru două săptămâni



              Vara aceasta s-au împlinit 80 de ani de când a fost uns la cârma unei naţionale de fotbal a Romaniei un antrenor străin. Primul şi până astăzi singurul străin care a antrenat naţionala României. Numele său era Josef “Pepi” Uridil (1895-1962). Fost internaţional austriac şi atacant de succes al Rapidului din Viena cu care câştigase 5 campionate şi 2 cupe între 1914 şi 1925, Uridil s-a lăsat de fotbal în 1930 după un sezon petrecut la Bari. Antrenează câteva cluburi din Bratislava după care, în primăvara 1934, ajunge la Ripensia Timişoara, campioana en-titre a României. Pe 3 mai sorţii stabilesc ca România să dea piept la CM 1934 cu Cehoslovacia iar pe 14 mai Uridil este numit “manager şi îngrijitor al teamului”. Uridil n-a avut la dispoziţie nici măcar două saptămâni pentru pregătirea meciului cu Cehoslovacia care s-a consumat la Trieste pe 27 mai dar foarte probabil, în alegerea sa a contat faptul că din cei 15 jucători care au făcut deplasarea la CM din Italia, 6 erau de la Ripensia. Numirea lui Uridil şi epopeea României la Cupa Mondială 1934 sunt relatate cu lux de amănunte în “Istoria Fotbalului Românesc” volum coordonat de regretatul documentarist al FR Fotbal, Dan Cristea. 
Al doilea din dreapta sus, Uridil
Spicuind din presa vremii, Dan Cristea  nota ca românii au ajuns la Trieste pe 19 mai iar programul de pregătire stabilit de austriac cuprindea aspecte de genul :”luni – un antrenament de educaţie fizică. După micul dejun s-a făcut o ora de canotaj în port cu bărcile Clubului Nautic iar după prânz şi odihnă au fost programaţi 10 km de footing; marţi - antrenament pe stadio Littorio unde-I matchul;” etc. Cu toate că n-a jucat nici un amical înainte de meciul de la CM 1934, România a facut o figură deosebit de apreciată în faţa Cehoslovaciei, o forţă în Europa la acea vreme, care venea după o victorie, 2-1 contra Angliei la Praga pe 16 mai în faţa a 52.000 de spectatori. Ediţia 1934 a Cupei Mondiale, la care au participat 16 echipe, s-a disputat în sistem eliminatoriu. Pe 27 mai, România, antrenată de Josef Uridil, a condus cu 1-0 prin golul lui Dobay din minutul 10 dar a cedat, 1-2, cehoslovacii marcând în minutele 50 si 67 prin Puc şi Nejedly. Arbitrul belgian John Langenus avea să declare după meci : “Impresia mea este că în prima repriză ar fi trebuit ca România să câştige cu 3 goaluri iar în a doua Cehoslovacia cu două”. 
Primul din stanga, in alb, Uridil

Practic, România a pierdut, aşa cum a făcut-o de multe ori în istoria sa, pe mâna ei deşi a fost superioară Cehoslovaciei, echipă care avea să dispute finala CM 1934, 1-2 contra Italiei după prelungiri. Odată cu fluierul final al meciului România-Cehoslovacia s-a încheiat şi mandatul lui Josef Uridil pe banca tricolorilor. Practic austriacul a antrenat România din 14 mai până pe 27 mai. La următorul meci al naţionalei disputat în toamna 1934, antrenor a fost Alexandru Săvulescu. Pentru cele două săptămâni petrecute pe banca tricolorilor, austriacul Josef Uridil a devenit primul şi până astăzi singurul străin care a antrenat o echipă naţională a României. 


Al doilea din dreapta, in costum negru, Josef Uridil